Книгите, препоръчвани през 2018 г. от професорите в Harvard Business School

introvert

На света има повече книги, отколкото можем да прочетем през живота си. Малко стресиращо звучи, нали?! Кои от тях все пак са най-ценната храна за ума и личностното ни израстване?   Тук е моментът, в който препоръките за четене са много полезни, особено когато тe идват от някои от най-уважаваните умове на света, посочва Business Insider.

Ако търсите следващото си страхотно четиво, по-долу ще намерите 11 книги, които професорите и преподавателите в Harvard Business School четат и препоръчваха на студентите си за лятото на 2018 година.

Ще бъдете изненадани да откриете, че списъкът не е изпълнен с тежки, прашни томове. В същинския дух на модерния информационен мироглед, препоръките силно варират – от заглавия от Англия от 19-ти век, до книги за средата на века в Америка. Включени са една съвременна фантастична книга (последна в списъка), написана от бивша студентка, и теми, обхващащи технологиите, историята и социалния ред. Смята се, че изграждането на обширни, интердисциплинарни гледни точки ще осигурява на студентите в „Харвард“ по-богата перспектива и по-сръчен подход към бизнеса, труда и света в бъдеще.

Ето и заглавията. 

„Parting the Waters“ от Тейлър Бранч (Taylor Branch). Писателят, носител на награда „Пулицър“ създава майсторски разказ за американското движение за граждански права. Книгата преминава от огненото политическо кръщение на Мартин Лутър Кинг-младши, през коридорите на Камелот, където братята Кенеди претеглят исканията за справедливост срещу измамите на Дж. Едгар Хувър. В книгата има ярки сцени от историята на Америка, разкъсани и накрая трансформирани от революционна борба, каквато не е имало от Гражданската война в САЩ.

„Contagious: Why Things Catch On“ на Джона Бергер (Jonah Berger). Защо някои определени продукти и идеи стават „вирусни“? Младият професор на „Уортън“ Джона Бергер прави проучване, за да обясни шестте стъпки, които правят продуктите или идеите „заразни“.

„Работа и власт в индустрията: Идеологии на управление в курса на индустриализацията“ на Райнхард Бендикс (“Work and Authority in Industry: Ideologies of Management in the course of Industrialization”, Reinhard Bendix). 

Тази книга анализира как предприемаческата класа отговаря на предизвикателството да създаде и по-късно да управлява индустриална работна сила в много различни видове индустриални общества: Съединените щати, Англия и Русия. Основното схващане на автора е, че поведението на капиталистическата класа може да бъде по-важно от поведението на работническата класа при определянето на хода на събитията.

„Втората епоха на машините: работа, прогрес и просперитет във време на брилиантни технологии“ на Ерик Бринджолфсън и Андрю Макафий. („The Second Machine Age: Work, Progress, and Prosperity In a Time of Brilliant Technologies”, Erik Brynjolfsson, Andrew McAfee) 

Авторите разкриват силите, които задвижват преоткриването на нашия живот и икономика.

„Робърт Кенеди: Животът му“ на Еван Томас („Robert Kennedy: His Life“, Evan Thomas)

Робърт Кенеди е бил „Добрият Боби“, както брат му Тед го описва, който е „съзирал погрешното“ и се опитвал да го поправи, виждал страдание и се опитвал да го излекува, и „Лошият Боби“ – безмилостният и манипулативен грубиян от безброй теории на конспирациите. Деликатното, но съчувствено и справедливо изобразяване на Робърт е съчетано с нови подробности за ранния му живот и неговите задкулисни машинации, включително нови откровения за президентските кампании през 1960 и 1968 г., кризата на кубинските ракети и дългата му борба с Дж. Едгар Хувър и Линдън Джонсън.

„Exit West“ на Мохсин Хамид (Mohsin Hamid)

„Бестселър на „Ню Йорк таймс“, този книга разказва изумително визионерска любовна история, която представя силите, движещи обикновените хора от техните домове към едно несигурно търсене и приемане на нови земи.

„Дейвид Копърфийлд“ на Чарлз Дикенс („David Copperfield“, Charles Dickens)

Дикенс нарича „Дейвид Копърфийлд“ своето „любимо дете“. Мнозина сред критиците считат този шедьовър за най-доброто литературно описание на детсвото. Действието се развива в ранно-викторианска Англия.

„Лоша кръв“ на Джон Керироу („Bad Blood“, John Carreyrou).

Това е историята на американския стартъп от Силициевата долина „Теранос“, който излъга инвеститорите си, бизнес партньопри и клиенти, че е изключително революционна компания за производство на иновативни кръвни тестове. Разследване на „Уолстрийт джърнъл“ показа, че тестовете му не работят. Впоследствие създателката на фирмата Елизабет Холмс, която бе считана от американски бизнес медии за „новия Стив Джобс“, бе изправена на съд за измами.

„Боби Кенеди: Създаването на една либерална икона“ на Лари Тай („Bobby Kennedy: The Making of a Liberal Icon“, Larry Tye)

Това е извънредно оперативната, цинична вътрешна страна на Белия дом, която разказва за романтичния визионер Робърт Ф. Кенеди. Книгата е негова мощна и силно усещаща се от читателя биография.

„Буржоазно равенство“ на Диъдрий Макклоски („Bourgeois Equality”, Deirdre N. McCloskey)

Няма съмнение, че повечето хора днес са по-добре от своите предшественици. Икономистът и историк Диъдрий Макклоски твърди в заключителния обем на своята трилогия, че най-бедните от човечеството скоро ще се присъединят към сравнителното богатите в Япония, Швеция, Ботсвана.

„Деца от кръв и кости“ на Томи Адейеми (“Children of Blood and Bone“, Tommy Adeyemi) 

В „Деца от кръв и кости“ авторката Томи Адейеми представя зашеметяващ свят от черна магия и опасност. Това е нейният вдъхновен от Западна Африка литературен фентъзи дебют.