Как да победим конкуренцията? 12 ценни стратегии

pexels-photo-277124-e1511912302515

Три неща определят успеха на предприемача – знанията, уменията и талантът. Много от конкурентите обаче често имат същите способности. Кое тогава е определящо за победата в битката с конкуренцията?

Ключът е в начина на мислене, смятат авторите от американското сп. Entrepreneur. Успехът в крайна сметка зависи от светогледа. А той, както знаем е строго индивидуален и не струва пари. Същото се отнася за повечето човешки занимания извън бизнеса – за спорта, изкуствата и политиката.

Колко пъти сте виждали някой, който очевидно не е толкова способен, да побеждава този, който заслужава да е шампион? Разликата е в състоянието на духа.

Специалистите твърдят, че има 12 важни постулата в гледната точка на ръководителите на бизнеса, които имат силата да ги поведат към успех:

1. Работете със страст. Това, с което се занимавате, трябва да ви увлича и забавлява. Включете въображението от детството си, което превръщаше всяка игра в приключение. Това ще ви помогне да се справите със сериозните проблеми без да блокирате, когато срещате трудности или сте обезсърчени. А също – и да вдъхновявате другите.

2. Внушавайте доверие. Бъдете този, на когото могат да разчитат служителите, партньорите и клиентите.

3. Бъдете гъвкави, с изключение на ценностите. Неизбежно, плановете и стратегиите ви ще се променят с времето. Въпреки натиска на необходимостта за незабавна печалба, не се изкушавайте в името на тази цел да променяте изначалните си ценности.

4. Не позволявайте страхът от провал да диша във врата ви. Грешките са възможност човек да се поучи. Помнете, по-често се случва да съжаляваме за нещо, което не сме поели риска да направим, отколкото за нещо, което смело сме  започнали.

5. Взимайте бързи решения. Чудесно е да използвате интуицията си. Планирането и премислянето на проектите е нещо хубаво. Но протакането често води до изгубени възможности.

6. Най-важният актив на компанията сте вие. Пазете се! Здравето ви като ръководител е по-важно от всеки нов компютър в оборудването на фирмата. Съхранете баланса на личността ви, като дарявате част от психическата и физическата си енергия на семейството ви и не влагате всичко от себе си в бизнеса.

7. Дръжте егото си под контрол. Не позволявайте да се случва така, че да харчите печалбите си за скъпи играчки, с които да впечатлите другите или като компенсаторна реакция. Това правило означава също да изслушвате новите идеи на колегите си докрай и с уважение, независимо колко абсурдни ви се виждат още от първото изречение.

8. Вярвайте. Трябва да вярвате в себе си и във фирмата, за да имате успех. Така ще заредите и служителите ви, които ще предадат своята вяра на клиентите.

9. Приемайте критиката спокойно. Признавайте грешките си. Поемайте отговорност.

10. Поддържайте работната етика на високо ниво. Това ще ви помогне да надвиете конкуренцията при сходен продукт или услуга.

11. В една популярна песен на „The Hours” се пее „Всеки е повалян, колко бързо вие ще се изправите?“. Бизнесът греши и продължава напред. Важно е да възприемате случилото се и навреме да се отърсвате от него.

12. Излизайте от зоната на комфорт. Много пъти вероятно ви е било неприятно да налагате промени в състава на служителите, продуктите, стратегията на конкуриране, част от ценностите. Периодично трябва да извършвате и трудни промени, за да се развивате.

Източник: www.entrepreneur.com