4 навика на ефективните лидери

bus_leader

Лидерите днес са изправени пред една сложна, динамична и бързо променяща се бизнес среда. За да поддържат високата продуктивност на своя екип и на компанията като цяло, всеки мениджър има да изпълнява две роли, независимо от индустрията и мащаба на фирмата, в която работи.

Първата му задача е да гарантира, че нещата вървят в правилната посока като изпълнява традиционните задължения, за които отговаря всеки мениджър – планиране, организиране и контрол.

Втората му роля обаче е тази, която прави разликата между добрите и посредствените лидери, а именно да бъде ефективен в управлението на своите служители.

За да бъдете добър шеф, първо трябва да овладеете „изкуството на лидерството“. Това са 4 навика, които ще ви помогнат да го направите.

1. Комуникирайте с екипа си – открито, често и свободно

Комуникацията е съществен елемент от успеха на всеки лидер. Представянето на вашите служители зависи до голяма степен от това дали се изразявате ясно, точно, искрено и свободно. Представянето ви като лидер от своя страна зави от това дали те ще ви отвърнат със същото.

Днес ние разполагаме с неограничено разнообразие от канали на комуникация, така че единствено от вас зависи да определите кои е най-подходящ за нуждите на вашата организация. Независимо дали това означава да организирате чести срещи на четири очи, да разчитате на имейли и мобилни съобщения или да провеждате видеоконферентни връзки с членове на екипа, които работят от разстояние, намерете правилния подход за вас и се придържайте към него.

2. Мотивирайте, вдъхновете и развълнувайте вашия екип

Великите лидери вдъхновяват своите служители да дадат всичко от себе си, за да постигнат както собствените си цели, така и целите на организацията. Покажете им какво се иска от тях, като им дадете ясен пример с поведението на най-добрите служители на компанията. Възложете на вашите служители задачи, които ги вълнуват и вдъхновяват, а след това им осигурете ресурсите, от които се нуждаят, за да успеят.

3. Подкрепете вашия екип

Дори и най-добрите екипи се нуждаят от постоянната подкрепа на своя ръководител, и то не само под формата на осигуряване на нужните им ресурси, но и с реалното му участие в работния процес. Добрият лидер трябва да бъде готов да работи рамо до рамо със своите служители и да сподели своя опит с тях, за да им помогне да преодолеят най-трудните пречки, пред които се изправят.

4. Насърчете служителите си да бъдат лидери

Един от най-добрите начини за измерването на ефективността ви като лидер е чрез количеството работа, която вашите служители могат да направят, и броя на решенията, които могат да вземат, без вашето пряко участие. Великите лидери делегират колкото се може повече отговорности и власт на своите служители и наблюдават техния напредък към постигането на целите на организацията. Те казват на екипа си какво трябва да бъде направено, но после позволяват на неговите членове да решат по какъв начин да го направят.

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com