Успешните лидери мислят по различен начин

City Scape Businessman Leader Thinking Concept

За да бъдете ефективен лидер, трябва да мислите като такъв. Какво обаче означава да мислите като лидер?

Успешните лидери много често мислят по начин, който ги разграничава от останалите. Те разбират много добре, че всичко, което мислим, казваме и правим има последици. Позитивните мисли насърчават положителните нагласи, които от своя страна се превръщат в добри резултати. Същото важи в пълна сила и за негативните мисли.

Както е казал Ърл Найтингейл: „Ние се превръщаме в това, което мислим.”  

Успешните лидери разбират този принцип и подбират много внимателно начина, по който изразяват своите мисли. Ето и няколко примера:

1. Вместо да мислят само за себе си, те мислят и за другите.

Докато повечето хора изразяват своите надежди и стремежи с фрази като „Надявам се да получа“ и „Искам да“, успешните лидери заменят „аз“ с „ние“. Техният екип, хората, които те ръководят, винаги е в челните редици.

2. Вместо да задълбочават проблемите, те търсят решение.

Проблемите са реални и те заслужават нашето пълно внимание, но в крайна сметка те не изчезват, ако не им бъде намерено решение. Осъзнаването на факта, че нещата не вървят в правилната посока, е добра първа стъпка, но нищо повече. Най-добрите лидери разбират, че съсредоточаването върху проблемите създава нови пречки и препятствия и вместо това концентрират вниманието си върху тяхното разрешаване.

3. Вместо да се стремят към личен успех, те работят за изграждането на успешен екип.

Повечето хора мислят, че успехът е нещо, което човек трябва да постигне сам, и че ако им се случи нещо хубаво, то е защото те са взели правилното решение и предприели точното действие. Успешните лидери разбират, че разнообразните качества и таланти, които може да бъдат открити в един екип, увеличават значително шанса за постигане и поддържане на успех. Тяхното мото е: „Заедно можем повече!“.

4. Вместо да усложняват нещата, те ги опростяват.

Лесно е да се изгубите в детайлите и да превърнете някаква сравнително лесна задача в значително по-сложна. Великите лидери, от друга страна, имат способността да елиминират всички ненужни странични елементи и да се фокусират върху същината на проблема.

5. Вместо да определят кой е прав, те опитват да разберат кое е правилното решение.

Успешните лидери отказват да разглеждат конфликтите през призмата на това кой е прав и кой не, защото знаят, че най-добрият начин за разрешаването на проблемите е съвместната работа. Те анализират самите въпроси, а не хората, които защитават противоположни позиции.

6. Когато другите мислят в малък мащаб, те са концентрирани върху голямата картина.

Страхът от успеха и страхът от провала са две нагласи, които могат да ви накарат да избягвате по-амбициозните мисли и идеи. Успешните лидери разбират, че ако мислите в малък мащаб, никога няма да постигнете нещо голямо.

7. Когато другите са разсеяни, те запазват фокус.

Повечето хора нямат дисциплината или издръжливостта, за да останат концентрирани върху своята цел, когато съвременният живот предлага толкова много изкушения и развлечения. Великите лидери имат нужната решителност и вяра в себе си, за да стигнат завършат започнатото.

8. Когато другите искат повече контрол, те се оставят по течението.

Повечето от нас искат да имат повече контрол в своя живот и това ни желание се превръща в основен източник на стрес. Истината е, че голямата част от това, което се случва в нашата работа и живота ни, е извън нашия контрол. Успешните лидери не опитват да контролират неща, които не зависят от тях.

9. Вместо да казват „нека просто да го направим“, успешните лидери питат „как да го направим най-добре?“.

Винаги може да изберет по-краткия път и да си спестите малко усилия, особено когато разполагате с малко време и ограничен бюджет. Успешните лидери обаче поставят качеството на първо място, което ги кара винаги да дават всичко от себе си, за да постигнат възможно най-добрите резултати.

10. Когато другите искат повече признание, успешните лидери поставят другите в светлината на прожекторите.

Повечето от нас горят от желание да получат признание за добре свършената работа. Успешните лидери обикновено се движат в обратна посока, като постоянно търсят нови начини и възможности да отдадат заслуженото на онези, които са положили огромни усилия, за да постигнат желаните резултати. Те се интересуват повече от даването на признание, отколкото от неговото получаване.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com