Най-вдъхновяващите бизнес четива на всички времена

getty_534661545_171321

Кои са най-добрите бизнес четива на всички времена? Предлагаме ви списъка на редакторите от CNBC. Макар и за съжаление, не всички да са публикувани на български език, това са книги, с които всеки бизнесмен трябва да е запознат, убедени са експертите.

• „Умножителите: как най-добрите лидери правят света по-умен” от Лиз Уайзман. Авторката разделя два основни типа лидери – „Умножителите” и „Намалителите”. Първите умеят да извличат най-доброто от себе си и служителите си, докато вторите оставят таланта и ресурсите да се пилеят.

• „На ръба” от Хенри Полсън. Бившият генерален директор на „Голдман Сакс” и финансов министър на САЩ пише за световната икономическа криза и за борбата на финансовите лидери да спрат срутването в пропастта.

• „Доставяме щастие: път към печалбата” от Тони Хсие. Главният изпълнителен директор на онлайн търговеца на дребно Zappos.com, който всяка година реализира продажби за над 1 млрд долара, споделя уроците, които е научил от бизнеса и живота. Съветите му? „Плащайте на служителите по 2000 долара, за да напуснат!” „Приоритет №1 е културата на компанията!” „Изучавайте науката за щастието и я прилагайте в бизнеса си!”

• „Сляпо спускане” от Джеймс Табор. Издаваният и в България автор описва вдъхновяващо изследването на най-дълбоките пещери на Земята. Приключенски разказ за трудностите и преодоляването им в екстремна среда, който, макар и не точно бизнес четиво, е поучителен и вдъхновяващ за всеки, който живее живота си като предизвикателство.

• „Големият залог. Машината на Страшния съд отвътре” от Майкъл Луис.Историята на един разочарован талант от Уолстрийт. Луис анализира корените на последната финансова криза и алчността на американските пазари.

• „Приключения сред мравки” от Марк Мофет. Известният като „Индиана Джоунс на ентомологията” Мофет е пропътувал целия свят, за да изучава мравките. Какви майстори са те в разработването на нишите! Дупки, цепнатини, хралупи – мравката знае прекрасно как да използва територията и ресурсите си. А мравките от Амазонската джунгла умеят прекрасно да накарат другите да работят за тях. Какъв прекрасен пример от природата, нали?

• „Краят на Уолстрийт” от Роджър Лоуенстийн. Какви са причините и следствията от краха на американската финансова основа? Сочни клюки и задълбочен анализ характеризират книгата на Лоуенстийн, която доказва, че кризата започва много преди падението на „Леман Брадърс”.

• „Добрата страна на ирационалността: неочакваната полза от това да избягваме логиката на работа и вкъщи” от Дан Ариели. Ексцентричният поведенчески икономист от MIT и Duke предлага една по-позитивна гледна точка към човешката ирационалност, която се отразява на живота, бизнеса и обществените нагласи. Той изследва Ефекта IKEA („ако изградите нещо сами, гордостта и сантименталната привързаност вероятно ще ви дадат преувеличена представа за стойността му”) и Ефекта Бейби Джесика (защо реагираме на страданието на един човек, но не и на проблемите на множеството), за да препоръча как да направим истински промени в живота и личността си, в работата, иновациите, мениджмънта и управлението. И всичко това с много хумор, самоирония и любов към човешката ексцентричност.

• „Преработване” от Джейсън Фрайд и Дейвид Хенсън. Американците от компанията за уебапликации 37signals организираха Световния ден за бойкотиране на делови срещи (19 януари). Те нарушават всички правила и печелят. Отново и отново доказват, че обичайният начин не е правилният. Книгата е безпощадно натрупване от остри, ясни съвети за успеха.

• „Момчето, което впрегна вятъра” от Уилям Камквамба. Авторът е от крайно бедно селце в Малави. Ходи на училище до 14-годишна възраст, след което трябва да спре, за да работи. Започва да се увлича от книгите в библиотеката и в една от тях вижда картинка на вятърна мелница и генератор. Предприемчивият тийнейджър преравя бунища и складове, за да събере материал за първия вятърен генератор в региона, който снабдява дома на 14-годишното момче с електричество. През следващите години той ъпгрейдва творението си и впряга вятъра във водна помпа, която да помага на родителите му. Невероятната история на Камквамба се превръща във вдъхновение и за най-закоравелите бизнес акули от Уолстрийт.